Магнезият е минерал, с първостепенна важност за нормалното функциониране на

...
 
 
 
 
 
 
Магнезият е минерал, с първостепенна важност за нормалното функциониране на
Коментари Харесай

Недостиг на магнезий

 

 

 

 

 

 

Магнезият е минерал, с първостепенна значимост за естественото действие на нашето тяло. Точно заради тази причина е именуван „ детайл на живота “. Това е четвъртият минерал в организма, който оказва мощен резултат върху работата на мускулите и нервната система, грижи се за гликемичния надзор, както и за кръвното налягане.

Как да установите, дали имате дефицит на магнезий в организма?

Страдате ли от бодърствуване? Имате ли несъразмерна загуба на коса? Имате ли високо кръвно налягане, мигрена или нарушавания в паметта? Причината за тези прояви може да бъде от еднакъв генезис.

 Недостиг на магнезий Недостиг на магнезий – признаци

Знаете ли, че…

Приблизително 99 % от общият магнезий в тялото ни се отсрочва в костите, мускулите и меките тъкани, до момента в който единствено към 1 %, циркулира в кръвта.

Какво предизвикват ниските равнища на магнезий?

Когато имате дефицит на магнезий, това води до редица болести, в това число заболяването на Алцхаймер, диабет вид 2, мигрена, хипертония, липса на централизация и сърдечни-съдови разстройства.

За страдание, макар че се опитваме да се храним здравословно, страдаме от липса на магнезий. Препоръчителният дневен банкет на този значим минерал е 400 мг. Ето за какво, е значимо да се уверите, че храната, която консумирате ви обезпечава нужните дневни количества, с цел да поддържате оптимални равнищата на този детайл в организма.

Храни богати на магнезий

 Недостиг на магнезий Храни богати на магнезий

Топ 10 най-хубавите източници на магнезий:

№ 1: Тъмен шоколад. За всеки фен на шоколада това е превъзходна вест, тъй като тъмният шоколад в действителност е кондензиран с магнезий. Нещо повече, той богат с по този начин нужните ни антиоксиданти. Ако желаете да се възползвате оптимално от преимуществата на тъмният шоколад, изберете най-малко 70 % какао. Колкото по-висок е процентът, толкоз по-добре за организма.

№ 2: Авокадо. Невероятно апетитен и богат натурален източник на магнезий. Освен това, авокадото се слави и с високо наличие на калий, витамини от група В и витамин К. То е богат източник на фибри и здравословни мазнини. Проучванията демонстрират, че потреблението на авокадо може да понижи възпалението и да увеличи равнищата на положителния холестерол.

№ 3:. Богати източници на магнезий са бадемите, кашуто и бразилските ядки. Ядките оказват противовъзпалителен резултат, потребни са за здравето на сърцето и когато се употребяват като закуска, могат да понижат апетита.

№ 4: Храни от семейство бобови. Леща, фасул, нахут, грах и соя. Всички тези храни съдържат огромни количества магнезий. Освен това, те са с високо наличие на калий, желязо, богат източник на протеини за вегетарианците. Тъй като имат невисок гликемичен показател, те също оказват помощ за намаление на холестерола.

№ 5: Тофу (соево сирене). Друг известен източник на протеини за вегетарианците е тофу. То съдържа магнезий, калций, желязо, манган и селен. Някои проучвания демонстрират, че потреблението на тофу може да понижи риска от рак на стомаха.

И още…

№ 6: Семена. Семената са извънредно потребни. Много от тях, в това число ленени, тиквени и чиа семена съдържат огромни количества магнезий. Тиквените семки са втори след спанака, славещ се като най-богат източник на магнезий.

№ 7: Пълнозърнести храни. Пълнозърнестите храни са превъзходен източник на доста хранителни субстанции, в това число магнезий. Пшеница, овес и ечемик, както и елда, киноа.

№ 8: Риба. Сьомга, риба звук, скумрия, щука и доста други типове риба, са с високо наличие на магнезий. Освен това, рибата е богата на калий, селен, витамини от група В и още други значими хранителни субстанции.

№ 9: Банани. Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те са известни и с високото си наличие на калий, което оказва помощ за намаление на кръвното налягане и риска от сърдечни болести. Съдържат и магнезий и доста витамини.

№ 10: Листни зеленчуци. Листните зеленчуци са извънредно здравословни. Зелето и изключително спанакът, са цялостни с магнезий. Също по този начин, те са великолепен източник на още хранителни субстанции, в това число желязо, манган и витамини А, С и К.

Тези топ 10 храни могат, освен да обезпечат нужното количество на магнезий и още потребни детайли в организма, само че и да внесат доста изгоди, нужни за поддържане на добра вътрешна хомеостаза.

Моля обърнете внимание на следното: Материалът в актуалната публикация е с осведомителен темперамент. В случай, че имате някои от горепосочените признаци, не се самолекувайте, а се обърнете към вашият доктор!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР